Terrierløb

Flere har aldrig hørt om en terrierløb, men terrierløb er populært i blandt andet Storbritannien og Holland. Vi har organiseret terrierløb i Holland og Belgien. Hvorfor? Fordi de fleste terriere elsker det!

Oprindelse

Det var i Storbritannien at man startede med at organisere terrierløb. I jagtsæsonen blev Jack Russell Terriere aktivt brugt til jagt, men udenfor jagtsæsonen skulle man finde en god måde at opretholde terriernes form. Med hestevæddeløb i tankerne, blev terrierløb oprettet.

Hvad kan man forvende fra en terrierløb?

I Storbritannien løber terrierne på lige bane, men vores bane har form som en hestesko. Forskellen mellem de to baner ligger i hvordan byttet bliver trukket frem. I Storbritannien bruger man for det meste en elektrisk motor, som er tilsluttet et bilbatteri. Vi bruger en specialdesignet motionscykel. Fordelen ved cyklen er at byttet kan flyttes frem og tilbage og kan justeres til efter hvor hurtigt terrierne løber. Især begynderhundene har godt af dette. 

Starterboksen er i begyndelsen af banen. Denne boks er opdelt i fire rum, så der er plads til fire hunde. Forest starterboksen er der et gitterhegn, som kan åbnes med en mekanisme. På denne måde starter alle hunde på samme tid, og en falsk start er udelukket. Efter starterboksen åbner, løber terrierne gennem banen mod mål: en ‘væg’ af halmballer, hvori der er holdt en lille åbning. Den første terrier, der får næsen gennem åbningen, har vundet løbet.

I en konkurrence, der involverer mere end fire hunde, kan alle hunde ikke løbe på samme tid. Derfor er en konkurrence opdelt i runder. Disse runder kaldes motos. Fire terriere løber mod hinanden i hver moto. De to terriere, der slutter på første- og andenpladsen i denne moto, fortsætter til næste moto. De terriere, der slutter på tredje og fjerdeplads, eller slet ikke slutter, de går ud af konkurrencen. Motos køres, indtil der kun er fire hunde tilbage til at konkurrere i finalen.

Hvilke terriere må deltage i et løb?

I vores klub må alle terriere (og ikke-terriere), der passer ind i starterboksen, deltage. Det betyder at enhver hund med en højde på omkring 45 cm eller lavere ved skulderen kan deltage. Hunden skal selvfølgelig ikke være for bred.

Hvis alle terriere skulle løbe mod hinanden, ville de små terriere hurtigt tabe. Derfor er terrierne inddelt i forskellige kategorier ved hver konkurrence:

1. Hvalpeklasse (0 – 9 måneder)

2. Åben klasse <30,5 cm (9 måneder – 8 år)

3. Åben klasse >30,5 cm (9 måneder – 8 år)

4. Åben klasse >40 cm (9 måneder – 8 år)

5. Veteraner <30,5 cm (8 år og ældre)

6. Veteraner >30,5 cm (8 år og ældre)

De nævnte centimeter angiver hundens højde ved skulderen.

Hvis din terrier aldrig har løbet, er det ikke noget problem. Inden konkurrencestart løbes der et antal øverunder, så du kan se om din terrier forstår hvad den skal. Ud fra det kan du bestemme, om du vil tilmelde terrieren til konkurrencen eller ej. Du kan selvfølgelig også vælge at deltage i et eller flere træningsløb først.

Risici ved væddeløb

Som med enhver sport, indebærer terrierløber også nogle risici. Vi tager flere sikkerhedsforanstaltninger for at sikre, at et løb er uden ulykker.

For eksempel skal hunde, der misunder et bytte eller er kendt for at bide andre hunde let, løbe med mundkurv. 

Fordi banen er bygget i en hesteskoform, er der også to sving, som hundene skal igennem. Disse kurver er omhyggeligt markeret for at forhindre, at de deltagende terriere let flyver ud af kurven og kommer til skade.

Derudover tages der naturligvis hensyn til hundens helbred.

I varmt vejr placeres der altid flere hundebade ved løbets mål, så den hund, der lige har løbet, straks kan køle af. Jo varmere vejret er, jo flere pauser er der mellem løbene for at lade hundene komme sig.

Alle frivillige er altid meget opmærksomme på de deltagende terriere og deres tilstand. Terriere, der for eksempel er klart overvægtige, vil ikke kunne løbe nær så mange runder som en atletisk terrier i god form. Nogle ejere bliver så begejstrede, når deres terrier nyder at løber, at de nogle gange glemmer det. De frivillige er altid villige til at minde ejerne om dette.

Der er også altid en eller to førstehjælpere til stede.

Største risiko for en terrierkamp er ved målstregen, hvis en eller flere af de terriere, de ankommer til målstregen, lider (eller udvikler spontant) af byttemisundelse. Det sker især, når de fire deltagende terriere løber omkring samme hastighed og ankommer næsten samtidig. For at forhindre slagsmål er byttet ‘gemt’ og erfarne frivillige er altid bag målstregen for at fange hundene hurtigst muligt og aflevere dem til deres ejere.

Det bedste fra terrierløber

Efter at have læst denne artikel ved du, hvad terrierløb er, men hvorfor afholder vi terrierløb egentlig i Danmark? Der er andre måder at holde din terrier i god form.

Svaret på det er enkelt: fordi de fleste terriere elsker det så meget!

Eric og Rianne Temmen

Anekdote

Vi flyttede i slutningen af 2004, men det var først i begyndelsen af 2005, at vi lavede et hegn mellem vores baghave og naboernes baghave, så vi var sikre på, at vores hunde ikke kunne stikke af. Efter hegnet var helt færdig, kunne vi roligt efterlade vores hunde i haven.

En solrig eftermiddag kort efter gik jeg begejstret i gang med at bygge vores nye starterboks i baghaven. Imens spadserede hundene roligt gennem haven. Efter en eftermiddags pusling var jeg tilfreds med resultatet og satte starterboks i garagen og begyndte at lave mad.

Min mand kaldte på hundene for at fodre dem, men Pepper, vores hanhund, dukkede ikke op. Det var højst usædvanligt, for han elsker mad! Let panisk gennemsøgte vi haven og garagen, tjekkede hegnet, gennemsøgte huset fra top til bund og tilbage igen, så gennemsøgte vi alt igen. I mellemtiden gik min mand ud på gaden, og jeg besluttede at tage et kig i garagen igen. Jeg råbte og råbte, men Pepper tav. Jeg brød ud i en sved, men pludselig så jeg en sort næse stikke ud fra starterboks. Pepper havde godkendt boksen og sad pænt og ventede på, at løben skulle starte...
It's Me Pure Pepper
Elskede terrierløb